Musikkens kræfter

Musikkens kræfter

Musik er en så spændende og afgørende kraft, at jeg finder det naturligt og faktisk nødvendigt  at se lidt nærmere på det.

 

Musik (= ordnet lyd) har fra urtid været et kvalitets-ingrediens i menneskers liv. Lige fra negerstammers sang og rytmiske trampen over det store spektrum i enkelte landes nationalmusik og klassisk musik til moderne dels atonal (= uafhængig af tonearter) til pop og rock m.fl.

Mennesket ejer en drift efter at udtrykke følelser gennem struktureret lyd. Her vil forskel i smag, kultur m.v. spille ind, således at det er meget vanskeligt at opstille urokkelige regler og indiskutable meninger om kvalitet. - En måske indiskutabel kvalitetsnorm kunne være begrebet: umiddelbar smuk. Altså noget der går umiddelbart ind og vækker behag, som f.eks. noget meget sangbart. Men selv det kan være diskutabelt. For der findes så mange opfattelser, også af hård og aggressiv musik, -som  i visse situationer KAN have en brugbar effekt.

Men i de sidste år har man registreret, at skal musik have healende/helende effekt, så er det fortrindsvis musik som vibratorisk får fat både i sind og krop, altså følelser og kemien, og der i mange tilfælde fjerne en ubalance og eller smerte. - Der findes efterhånden en omfattende litteratur, der dels peger på mange musikformers gode indvirkning, og dels medinddrager nykonstrueret musik, der målrettes til forskellige sygdomme. Om nogle år vil der findes direkte musikhospitaler, hæves det.  - En af pionererne omkring musikterapi er den norkse overlæge Audun Myskja. Han er certificeret  neurologisk musikterapeut og højt anerkendt i hele verden. Læs boge: "Musik som medicin", Borgens forlag.

Ålborg Universitet har været uddannelsescenter i over 25 år for musikterapeuter. Nok altså en ung videnskab, men dog nået langt ind i det musiske sandhedsunivers. - Noget af musikkens væsen og kraft menes at nå helt ind på sjæleplan! Hvor befinder sjælen sig så? Fra åndsfilosofisk hold hævdes den at have sæde i menneskets højere bevidsthed, altså oppe over vores egos niveau. En slags transformator for kosmisk lys og kærlighedsenergi. - Det lyer måske påståeligt. Men da noget af det væsentlige i en udviklingspsroces er villighed til at åbne hjerte og forstand for ny information, der kan udvide vores erkendelse, ja, så undgår vi ikke at kalkulere med vores sjælekvalitet.

Flere åndelige kredse peger på vigtigheden af at bevæge os væk fra en stram materialistisk forankring og blive mere sjælsorienteret, således at vore vurderinger får et større perspektiv og dermed afdækker et større sandhedsfelt. Og dermed åbner mujligheden for bedre dispositioner på mange felter.

Musik er en energiform i stadig forandring, som alt i tilværelsen. Men som noget dere kan gå i en sund retning kan andet bevæge sig i en usund. Det kan blive et kontroversielt synspunkt. Men vi er nok nødt til at være ærlige og observere, hvordan muikkens kræfter ytrer sig.

Der er tre elementer:

1) Musikkens karakter /voldsom/blid

2) Musikkens mængdedominans

3) Musikkens påtvingen.

Vedr. 1: Musik kan i høje DB-værdier give høre- og sjæleskader. Det har bl.a. Steven Helppern skrevet om i sit værk: "Musik, lyd og din sundhed".

2) Musikkens mængde kan blive så overvældende, at den kan kvæle næsten alt andet. I den moderne it-verden kan man downloade flere millioner popmelodier. Og reklamefolk taler begejstret om at "du kan spille musik hele døgnet". - Men enhver overfodring kan give "fordøjelsesproblemer", men nok svært erkendbart for en del.  Unge mennesker opbygger en vane i retning af : lyd hele tiden!!! - Det skal der nok betales en regning for en dag. At der så samtidig ikke gives megen plads til blid og hjertevenlig musik, det gør ikke problemstillingen nemmere.

3) Så er der en kollektivt påtvungen musik i bl.a. det offentlige rum, i forretninger og på åben gade. Det er principielt og praktisk en uting. For det fratager den enkelte selvbestemmelsesretten. Og det er ikke noget socialt, trivselsmæssigt fremskridt. Her må fornuften og humanismen tage styringen på et tidpunkt, jo før jo bedre.

Men uafhængig af alt dette så har vi altså en healende sjælemusik til rådighed. Den skulle mange unge mennesker kende, fordi de får brug for den i vores stressede og forjagede verden.

Selv har jeg i mange år skrevet en stemningnsmusik for klaver, som bl.a. sigter på at understøtte menenskets mange følelser. Her peger jeg så lige lige på min hjemmeside-omtalte "Favn verden".

                                             *******

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.04 | 12:10

Linkene: Copenhagen Zoo og Moser er flyttet til andre websider. Linkene kan findes under Web historier - Om mig - Websider.

...
08.09 | 16:11

Hvor er det godt det du har begået. Og godt du har fået din hjemmeside op og køre igen, jeg vil meget gerne læse mere hvis du har mere her på bloggen

...
07.09 | 21:28

--- tilføjet:
Lad os alle prøve at stoppe op en gang i mellem

...
29.03 | 12:27

Hej Bjarne.
Her er en lille hilsen til din egen hjemmeside.
Som du kan se ligner din boks, den på min www.naturfotodk.dk hjemmeside.

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE