Religionens tilbud - religionens nederlag

Religionens tilbud – religionens nederlag

Blandt tilværelsens mange omstændigheder er religionen nok et af de væsentligste. På godt og ondt. Der er grund til at afdække en række underkendte eller glemte faktorer, der bringer så megen forvirring og smerte ind i billedet.

Ordet religion kommer af ordet religare = at samles. Og religionen samler vitterligt mange mennesker, men splitter også. Der opstår så nemt uenighed om tolkning af uhåndgribelige størrelser. Og så får vi selvbestaltede ”eksperter”, som gives eller tilegner sig magt til at tolke og bestemme. En værgeløs menighed må så enten underordne sig en række tolkningsforordninger (læresætningstvang/doktrinisme) eller protestere eller spille ligeglad.

Men særlig nemt er det ikke. Religionskrige har dræbt flere mennesker end alle andre krige. Egentlig dybt tragisk, når religion betragtes som en guddommelig gave, en trøst til det bange, rådvilde og lidelsesplagede menneske.

De gejstlig skændes om det uhåndterlige trosproblem. Lover frelse til de rette troende og straf til alle andre. Ligesom politikerne lover guld og grønne skove, men ellers er vildt uenige, således også med præster.

Der er et vældigt spænd mellem religioners glorificerede status som menneskets redning, og så den barske virkelighed: strid og ballade.

Religioners doktriner stiller krav og lover straf, om kravene ikke efterkommes. Det vidner talrige eksempler om fra bl.a. Det gamle Testamente. Men også Islams hellige bog Koranen er spækket med gyldne løfter til den lydigt troende, der tilbeder Muhamed betingelsesløst, uden at stille spørgsmål Og nådesløs straf til den ulydige og ”vantro”. Flere bøger er i handelen om emnet.

På den måde bliver hellige bøger til uhellige spændetrøjer!!! Som millioner lader sig iføre. D.v.s underkaster sig religiøse lovdekreter uden at lade eget hjerte og samvittighed tale og orientere. Det er den manifeste ufrihed, hvor livsglæden er tabt.

Menneskets frygt og uvidenhed er ubeskrivelig og kan føre til de værste uhyrligheder. Fra inkvisitionens over 80 torturmetoder til Islamiske piskestraffe og steninger i sager, hvor der ikke faktuelt foreligger nogen forbrydelse, men blot er begået bagatelagtige brud på et præsteskabs – oligarkis – diktatoriske lovdekreter. Alt ud fra en  bogs menneskeforestillinger om Gud og profeten Muhamed (som iflg mange bøger var en særdeles barsk herre, der ikke tålte modsigelser og henrettede hvem han mente havde fornærmet ham, jfr. bl.a. Ibn Warraq ”Derfor er jeg ikke muslim”).

Livet er sådan, at i samme øjeblik der fremsættes såkaldt indiskutable påstande med krav om total underkastelse og accept af nedskrevne åndslove, så er det diabolske mørkeelement inviteret indenfor og kan begynde sin underminering af selvstændig tænkning! – den som er helt nødvendig for det enkelte menneskes livsforståelse og søgte livskvalitet. Det blev i øvrigt også kendt  i sin tid blandt meget ortodokse indremissionsfolk. Og også virkende sekter i dag.

 

Der foreligger et valg mellem to helt modsat rettede størrelser:

1)   næsegrus accept af enhver religiøs doktrin og dens absolutte krav, eller

2)   en holdning hvor man er totalt loyal over for sit hjerte (Sjælens stemme), samvittighed, og derfor ikke vil lade sig tvangsbinde af andres meninger og påbud.

Når nu verden gennem tusinder af år har ladet sig lemlæste af religioners tvangsstyring, så burde erfaring, intelligens og menneskets iboende kærlighed drive os til et fælles råb:

Stop, lad mig i fred! Giv mig ret til at leve mit liv i pagt med min samvittigheds bud og med fuld, ukrænkelig ret til at ytre min personlige mening uden af den grund at indoktrinere eller tvinge nogen anden til at annektere MIN holdning!!!

En sammenligning:

Økonomisk depression er slem. Eksistentiel depression er værre. Thi menneskets sind og sjæl har brug for at trives og udfolde sig i et klima af tryghed og ikke modsætningen, hvor skænderier gør rådvild og frustreret.

Valget er det enkelte menneskes, så langt diktatoriske regimer ikke lige voldtager den forsvarsløse borger.

Et lyspunkt:  Der vågner i dag en nyerkendelse omkring det religiøse/åndelige. Meget af det gamle fordækte og tvangsdominerede viger pladsen for en nyskuen, hvor der med tilførsel af mere differentieret oplysning om metafysiske realiteter åbnes for nye horisonter og et videre og dybere syn på tilværelsens egenart. Men der er stadig  megen vanetænkning, både som tvang og som ligegyldighed.

Nøglespørgsmålet bliver:

Vil vi ydmygt og selvudslettende bøje hovedet for en given religions radikalisme og ofte forvredne leveregler, der eksempelvis tilsigter bl.a. omstyrtelse af demokratiske principper, eller: vil vi omsider – som enkeltpersoner og samfund – ranke os i helt naturlig selvbevidsthed (ikke hovmod!!) og personlig følelse af hvad der skal til for at være et harmonisk, bredt skuende menneske, der sætter det højt at leve i kærlighedens og samdrægtighedens ånd i gensidig respekt og empati?!

Hvad vi vælger, afgør vor fremtid.

 

                                                                          Bjarne Wiehe, nov.2012

Litteratur:

Gregg Braden: Den guddommelige MATRIX

-  sammenhængen mellem tid, rum, bevidsthed og tro.

 

Alex Riel: Mystik & Videnskab.

-  en filosofisk rejse mod nye verdensbilleder.

 

 

 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.04 | 12:10

Linkene: Copenhagen Zoo og Moser er flyttet til andre websider. Linkene kan findes under Web historier - Om mig - Websider.

...
08.09 | 16:11

Hvor er det godt det du har begået. Og godt du har fået din hjemmeside op og køre igen, jeg vil meget gerne læse mere hvis du har mere her på bloggen

...
07.09 | 21:28

--- tilføjet:
Lad os alle prøve at stoppe op en gang i mellem

...
29.03 | 12:27

Hej Bjarne.
Her er en lille hilsen til din egen hjemmeside.
Som du kan se ligner din boks, den på min www.naturfotodk.dk hjemmeside.

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE