Intelligensens egenart

Intelligensens egenart

  Humanismens dødefart  

                       Af Bjarne Wiehe                        

                            

Forskere peger på, at mange dyr er mere intelligente, end vi tror. Alene det, at intelligens har mange ytringsformer og spiller sammen med specialiseret adfærd, gør påstanden trolig.

Mennesket er også intelligent, men repræsenterer en race, der har evnen til i en ikke ringe udstrækning at forvalte intelligensen uintelligent!!! – Vel også fordi intelligens har dårlige virkebetingelser, hvis man er snæversynet. Og det er vel  en art uintelligens.

Det ses bl.a. i vores samværsformer, hvor separatisme, egoisme, nådesløs magtkamp, grådighed og råheder lader hånt om den menneskelige samhørighed og iboende, naturlige trang til hjælpsomhed. Den der i sig bl.a. har den gamle dyd barmhjertighed, hvor man i sin omsorgsfølelse ikke diskriminerer ud fra fine fornemmelser, altså: kun være god mod andre, hvis det er bekvemt for en selv.

Vi lever i et såkaldt velfærdssamfund med høj produktivitet og høj stressrate. Og hvor travlhed og selvcentret adfærd har medført, at respektbåret medfølelse og hjælpetrang generelt er erstattet af en kollektiv, institutionaliseret passage-medlidenhed, eller helt ligegyldighed/kynisme. Den ”skjulte” ondskab, der ignoreres eller bortforklares i klimaet af fortravlethed.

Det er resultatet af den sekularisering, der i sin stræben efter penge og magt indsnævrer livsperspektivet og skaber sjælløshedens tomme blik, der kun stirrer efter endnu mere magt og flere sejre, som kan lægge konkurrenterne ned.

Således kan det ædleste i mennesket blive undertrykt. Og hermed er humanismen – ikke som ideologi, men som spontan medmenneskelighed – dødeliggjort. Og så kan menneskets indre værdier selvsagt ikke komme til udtryk. De værdier, der fungerer på en helt anden frekvens end den der hersker i konkurrencen om at komme først og højest og opleve mest mulig virkelighedsfordrejende underholdning.

Døgnlang underholdning ledsaget af larmende musik er blevet den nye næringskilde (læs: kollektive virus) til det rådvilde og frustrerede menneske, hvor det elitære princip volddyrkes og roses til skyerne.

Om mennesket kan og vil foretage en omvurdering af værdinormerne, det vil vise sig. Foreløbig tramper vi videre i et vanespor, hvor inhumanitet står fast ved roret og fratager Homo Sapiens væsentlige lunser af værdighed – og mulighed for at sprænge grænser ud til videre horisonter. Længe leve intelligensen. Men hvad nytter den dog?

 ---000---

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.04 | 12:10

Linkene: Copenhagen Zoo og Moser er flyttet til andre websider. Linkene kan findes under Web historier - Om mig - Websider.

...
08.09 | 16:11

Hvor er det godt det du har begået. Og godt du har fået din hjemmeside op og køre igen, jeg vil meget gerne læse mere hvis du har mere her på bloggen

...
07.09 | 21:28

--- tilføjet:
Lad os alle prøve at stoppe op en gang i mellem

...
29.03 | 12:27

Hej Bjarne.
Her er en lille hilsen til din egen hjemmeside.
Som du kan se ligner din boks, den på min www.naturfotodk.dk hjemmeside.

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE